Saker att tänka på för att få en god hälsa

Att uppnå en god hälsa är viktigt för att må bra och för att öka sina chanser till att få leva ett långt och friskt liv. Definitionen av vad god hälsa egentligen är, är svår att sätta ord på. För en del är det viktigt att träna hårt och ofta och äta efter konstens alla regler för att räknas som hälsosam och för andra är det viktigare att tillåta sig att njuta av det goda som livet har att erbjuda. Nedan kan du läsa några tips och råd, som faktiskt kan förbättra hälsan, samt mer om vad hälsa är.

Vad är god hälsa?

Vad som räknas som god hälsa och inte är som sagt individuellt och man måste utgå från sina egna förutsättningar för att bestämma vad som är dålig och god hälsa för en själv. Att dom flesta mår bra av motion och rörelse är känt sedan länge men det finns också så mycket annat som kan påverka. Här kan du läsa mer och fysisk och psykisk hälsa.

  • Fysisk hälsa – Att vara vid god fysisk hälsa innebär för en del att vara vältränad. Så behöver det inte vara – fysisk hälsa kan vara att man är frisk och att kroppens alla delar fungerar som dom ska. Fysisk hälsa kan också vara att man klarar av att utsätta sig för fysisk aktivitet utan problem. Att röra på sig är viktigt för både kropp och psyke!
  • Psykiskt hälsa – Psykisk ohälsa är tyvärr vanligt och det kan bero på alltifrån psykiska sjukdomar till stress. En stressad och överbelastad hjärna kan i värsta fall leda till utmattning och då spelar det ingen roll hur god fysisk form man är i – man kommer ändå inte må bra. Knoppen är lika viktig som kroppen och det är bra att lära sig att lyssna inåt och lära sig att förstå sin egen kropps signaler.

God hälsa och kost

Det vi stoppar i oss påverkar hälsan mer än vad många kanske känner till. För mycket socker, dåliga fetter, processad mat och annat ”dåligt” gör inte bara att man kan drabbas av övervikt – det påverkar även organen. Att äta mestadels bra är att rekommendera för den som vill ha en god hälsa – men det finns såklart utrymme att unna sig och njuta av livets goda för dom flesta.