En hårtransplantation är en process då man plockar ut hårsäckar från en del av huvudet och sedan placerar dessa på en annan. Det kan finnas flera anledningar till att man vill göra en hårtransplantation, och den vanligaste är håravfall. Att man tappar sitt hår kan bero på olika saker. De vanligaste anledningarna är:

  • Stress
  • Stigande ålder
  • Ärftlighet
  • Andra fysiska orsaker såsom mediciner och diet

Så går hårtransplantationen till

När man talar om hårtransplantationer använder sig man ofta av specifika termer för att beskriva processen. Exempelvis brukar man förkorta själva hårtransplantationen som TP. Hårtransplantationen går till så att hårsäckar tas från ett område på kroppen där det naturligt finns mycket hår. Detta område kallas för donationszon. Ofta befinner sig denna på bröstet eller i nacken, och de hårsäckar som tas härifrån har bra hårkvalitet och kommer fortsätta att producera hårstrån hela livet. Ett kluster av 1–4 hårsäckar, så kallad graft, plockas från donationszonen och omplaceras sedan på den plats där man vill ha mer hår. På så vis kan en hårtransplantation innebära både att man får mer hår där man önskar, och kan ta bort hår från de platser där man inte vill ha det.

Huden läker snabbt

När en graft plockats ut från donationszonen växer aldrig håret tillbaka precis där, hårsäcken finns helt enkelt inte kvar. I stället läker huden ihop sig och blir slät. Alltså bör man inför en hårtransplantation också fundera över var man inte vill ha hår, för att kunna använda just den platsen som donationszon. På så vis passar man under en hårtransplantation på att plocka ut hårsäckar från oönskade platser medan man ser till att den önskade hårväxten blir naturlig och välgjord.

Innan hårtransplantationen

Innan en konsultation hos kliniken är det viktigt att inte raka av sig håret eftersom man behöver se hur hårväxten ser ut naturligt. Då kan man under transplantationen ta hänsyn till hårets naturliga virvlar. Det är dessutom viktigt att komma mätt och belåten för att vara förberedd under själva hårtransplantationen, så att blodsockret hålls uppe och man inte blir trött. Att klä sig bekvämt inför hemresa är dessutom viktigt, och att plagget inte behöver dras över huvudet utan till exempel har knappar eller dragkedja.