Arbetsuppgifter för en tandläkare

Att vara tandläkare innebär mer än dom flesta kanske tror, det är inte bara rutinkontroller som står på det dagliga arbetsschemat utan det kan förekomma betydligt mer avancerade ingrepp och åtgärder än så. Funderar du kanske på att själv bli tandläkare, eller bara är intresserad av att veta mer om yrket kan du läsa vidare.

En vanlig dag för en tandläkare

Att arbeta som tandläkare kan som sagt vara mer varierande än man kanske först tror. Det är inte bara en närmare titt på tänderna som förekommer utan hela munhålan, med allt vad den innebär – alltifrån tänder till käkben, ingår. Varje dag kommer det säkerligen in ett par patienter för att genomföra en vanlig rutinkontroll med tillhörande undersökning, och tänderna undersöks då vanligen av en tandläkare. Hittar denne några fel så åtgärdas givetvis dessa, till exempel genom klassiska lagningar efter kariesangrepp. Patienten kan även få träffa en tandhygienist för att ta bort tandsten eller liknande.

Förutom rutinkontrollerna kan man ha patienter som behöver operera bort en eller flera visdomständer, göra rotfyllning eller påbörja processen med att sätta in tandimplantat. Men behandlar även patienter som har svåra tandproblem eller till och med olika typer av sjukdomar. Säkerligen kommer det även in patienter akut som behöver hjälp att råda bot på jobbig tandvärk och ta reda på vad som orsakar den, någon som skadat eller slagit ut en tand eller som av någon annan anledning söker sig till kliniken för akut tandvård.

Nära vid tandläkarens sida finna alltid även följande yrkesgrupper:

  • Tandsköterska
  • Tandhygienist

Stor brist på tandläkare

För den som är sugen att arbeta som tandläkaren krävs en lång universitetsutbildning – men det kan det vara värt. Tandläkare är nämligen ett bristyrke och därmed är det lätt att få jobb nästan var i landet man än bor eller vill arbeta. Till det får man en bra lön – snittet ligger runt ca 47 000 i månaden men kan såklart variera beroende på var man jobbar och hur lång erfarenhet man har.

Vill man så kan man även vidareutbilda sig inom yrket för att då sedan kunna arbeta som specialisttandläkare eller tandkirurg. Gör man det kan man till exempel arbeta med patienter som behöver genomföra större ingrepp som har med mun och/eller tänder att göra samt patienter som har behov av tandställning.