Allt för många väljer stödstrumpor enbart efter skostorlek. Men med tanke på vilken funktion de har är det viktigt att flera mått stämmer så att de verkligen ger effekt.

Ankel och vadmått

Utöver att veta skostorlek är det viktigt att mäta ankelmått och vadmått. Det är viktigt att mäta dessa mått direkt när du gått upp ur sängen eftersom benen kan bli svullna över dagen. Skriv ner måtten och ta med de till butiken eller ha de framför dig när du köper online.

  • Ankel – Mät där måttet blir som minst
  • Vaden – Mät där måttet blir som mest

Hur hård kompression som det ska vara beror delvis på hur stora problem du har med svullna vader och liknande.

Rätt mått ger rätt stödstrumpor

Målet med stödstrumpor är att de ska ett tydligt stöd över fot och vad. Med kompression ökar exempelvis blodcirkulationen och risken för att vaden ska svullna upp vid stillasittande minskar avsevärt. Men det handlar då om att det ska bli rätt kompression. Genom att mäta ankeln och vaden kan därmed rätt modell av stödstrumpor väljas. Har du idag ett par stödstrumpor som är lagom stora men som inte upplevs ge önskad effekt? Du kan ha valt rätt storlek men för stora mått över ankel och vad.

Exempel på storlekar

Beroende på märke kan det skilja något i storlekar och mått. Har du ett par stödstrumpor du trivs med idag kan du alltså inte räkna med att andra märken (med samma storlek och mått) kommer ge samma kompression. Är du nöjd – köp från samma märke. De flesta märken brukar presentera sina stödstrumpor i tabeller med skorstorlek, mått över ankel och mått över vaden. Därmed blir det även lättare att hitta rätt strumpa direkt.

Inte alltid byte

Det är generellt inte bytesrätt på underkläder som har använts. Hur företagen ser på stödstrumpor kan däremot variera. Känner du dig osäker är bästa alternativet att ta på sig strumporna hemma och prova sig fram under en dag. Då är möjligheten störst att de kan bytas i det fall de inte ger den önskade effekten. Känner du dig osäker är det bra att kontrollera regler kring byte och återköp redan när produkterna beställs. Testa gärna några olika modeller för att känna vilka som passar bäst utifrån de behov du har.