Den infraröda bastun är relativt ny i Sverige men den har minst sagt fått en stark start. Trenden kring den här bastumodellen tycks dessutom växa sig ännu större – troligen för att infraröd bastu har så positiv inverkan på hälsan. Att sitta i en infraröd bastu gör gott för både kropp och själ – och man kan dessutom basta hur mycket man vill utan att elräkningen tickar iväg.

Många hälsofördelar med infraröd bastu

När man söker efter ”infraröd bastu” på nätet är det svårt att hitta något negativt. Det mesta som skrivs är positivt och det som ligger allra mest i fokus är alla hälsofördelar man kan få genom att basta regelbundet i just en infraröd bastu. Detta tack vare det infraröda ljuset, eller strålarna, som tränger ner på djupet i huden. Bland annat kan man få en förbättrad blodcirkulation och hjärtkärlkondition.

Mycket fokus ligger också på att IR-strålarna kan mjuka upp stela muskler och leder samt avhjälpa många smärtproblem. Personer med ledsjukdomar så som reumatism rekommenderas inte helt sällan av läkare att basta i medicinskt syfte och det samma gäller för personer med hudsjukdomar.

Övriga hälsofördelar som ofta nämns:

  • Bättre immunförsvar
  • Utrensning av gifter
  • Kollagenstimulering

Det sägs också att man genom att basta i en infraröd bastu kan få en ökad förbränning och att det mer eller mindre motsvarar ett lättare joggingpass. Detta både genom att man förbränner ca 600 kalorier på 30 minuter men också genom att man kan känna sig piggare och lättare i kroppen – precis som efter träning. Sist men inte minst ska man inte glömma att det är både avkopplande och skönt att basta!

Energisnålt och snällt mot plånboken

Att investera i en infrarödbastu kostar förvisso en slant – en av dom mindre och billigare varianterna kostar ca 10 000 kronor. Fördelen är att dom köps som byggsatser och är enkla att montera ihop. En annan fördel är att dom kan placeras var som helst, det enda som behövs för att få igång den är ett vanligt vägguttag.

Installationen är alltså busenkel och därefter är en infraröd bastu väldigt billig i drift. Den är väldigt energisnål om man jämför med en klassisk bastu med elaggregat och därmed kan man basta, och få alla dom ovan nämna hälsofördelarna, hur ofta man vill utan att det svider i plånboken.