Visste du att det finns mycket pengar att tjäna på att börja jobba i vårt västra grannland istället för i Sverige? Som du säkert känner till finns det flera bemanningsföretag som ägnar sig åt att tillhandahålla läkarkonsulter till norska vårdgivare. Och du kan som sagt höja din lön rejält genom att börja arbeta som hyrläkare i Norge. Ofta tjänar nämligen denna yrkesgrupp flera tusenlappar mer i månaden än sina svenska kollegor.

Därför kan du vilja bli hyrläkare i Norge istället för i Sverige

Visst, Sverige är såklart ett trevligt och fint land på många sätt och vis. Men det är ju även vårt kära grannland i väst. Dessutom överväger många svenskar att arbeta som hyrläkare i Norge när de får upp ögonen för hur pass stor löneskillnaden mellan de bägge länderna kan vara.

Som du säkert känner till finns det ju arbetstidsregler och andra regler som påverkar hur mycket du kan jobba i vårt land. Därför väljer många läkare från Sverige att jobba på den andra sidan gränsen när de har slagit i taket här. Detsamma gäller även norska läkare – de väljer då att jobba i Sverige istället för i Norge. Behovet av läkare är dessutom stort i de bägge länderna, inte minst på de lite mindre sjukhusen som är belägna utanför de allra största städerna. Även uppe i Nordnorge är behovet särskilt stort.

Inte bara lönen som lockar västerut

En av de stora lockelserna är lönen, men det finns även andra fördelar som lockar:

  • Ett nytt land att upptäcka med en liknande kultur.
  • Den språkliga skillnaden mellan länderna är inte särskilt stor.
  • Du kan fortsätta jobba om du har slagit i det svenska taket.

Lönemässigt kan det helt klart vara ett lyft att jobba som hyrläkare i Norge. Genomsnittslönen bland anställda läkare i Norge är nämligen 86 350 norska kronor (NOK). Motsvarande genomsnittliga lön för läkare i Sverige är blott 79 200 svenska kronor (SEK). Då ska man även ta i beaktande att den svenska kronan är marginellt svagare än den norska diton. Så räknar man om den norska genomsnittslönen till svenska kronor kan man lägga på ungefär ytterligare två procent på den.